DSCN3090

Inmultirea violetelor africane himere cu ajutorul pastei cu citochinina

violeta myrtheCitochininele – sunt regulatori de crestere naturala a plantelor care stimuleaza diviziunea celulara si diferentierea celulelor plantei.

Efectul biologic general al citochininelor consta in activarea sintezei de ARN si proteine. Aceasta grupa de hormoni creste nivelul de evaporare, stopeaza procesul de imbatranire a plantelor si creste nivelul de rezistenta a plantelor fata de conditiile nefavorabile din mediul exterior.
Una din proprietăţile citochininelor consta in suprimarea creşterii rozetei centrale. Fenomenul se explica in felul urmator: prezenţa mugurelui central inhiba dezvoltarea mugurilor laterali. Dezvoltarea rozetei centrale a plantei depinde de un hormon vegetal – auxina, iar mugurele central mai este numit si “dominant apical.”

Auxinele, in concentratia in care se acumuleaza in mugurele central, stimuleaza cresterea centrului plantei, pozitionand-se in partea de jos a mugurelui central, acestea inhiba dezvoltarea mugurilor laterali. In acest mod, cresterea si dezvoltarea mugurelui sau rozetei centrale se realizeaza cu ajutorul auxinelor, hormoni total opusi citochininelor.
Inlaturarea rozetei centrale sau a “dominantei apicale” induce o crestere mai rapida a mugurilor laterali ai violetelor himere, care, fara un tratament prealabil cu citochinine, nu ar creste de la sine.

In plus, citochininele sunt inzestrate si cu un efect de “atractie’. Acestea sunt atrase de locurile cu o concentratie ridicata a produselor de fotosinteza, aminoacizi, zaharuri etc. Din acest motiv, citochininele se utilizeaza cu succes pentru inmultirea violetelor africane, mai ales a soiurilor himera.
De regula, soiurile himera se inmultesc prin pui dintre frunze sau pedunculi florali, ca urmare culoarea si caracteristicile florilor violetelor himera se transmite prin intermediul cloroplastelor – mostenire citoplasmatica.
In calitate de hormoni de crestere vegetativa se foloseste 6 – benzylaminopurine. In sectorul horticol de ani buni se foloseste un asemenea hormon sub forma de gel – KEIKIGROW PLUS. Initial gelul hormonal se folosea pentru inmultirea orhideelor.

Pentru inmultirea violetelor himera, se poate utiliza si o crema hormonala preparata manual din 100 parti greutate de lanolina si o parte greutate de 6 – benzylaminopurine (benziladenina). E o crema cu o concetratie destul de ridicata a hormonului de crestere in comparatie cu continutul de citochinine din tesutul plantelor.
Cum se inmultesc violetele himera, utilizand pasta cu hormoni vegetativi?
Se taie varful violetei himera si locul ramas gol se trateaza cu pasta cu citochinine. Metoda e veche si se aplica demult fara o stimulare prealabila. Insa, in cazul de fata, putem obtine aparitia puilor de violete himera mult mai rapid, mai usor si intr-un numar mai mare.

1. Se taie varful violetei in asa fel, incat pe “ciot” sau tulpinavarf violeta plantei sa ramana macar un rand de frunze.

2. Varful violetei africane se inradacineaza si se planteaza, obtinand o violeta himera mai tanara, identica cu violeta himera mama.

3. Taietura proaspata de pe tulpina violetei se trateaza cu pasta hormonala: pe un varf de ac sau cu ajutorul unei periute de dinti se ia o cantitate mica de pasta hormonala si se distribuie uniform pe taietura proaspat realizata.

4. Tot ce ne ramane e sa asteptam aparitia puilor, care atunci cand vor ajunge la o dimensiune de 4-5 cm se vor inlatura de pe tulpina plantei si se vor inradacina prin una din metodele prezentate in acest site. Uneori numarul puilor este destul de mare. Se vor inlatura cate 2-3 pui impreuna si se vor inradacina impreuna fara a fi separati unul de altul.

Puii violetei himera Myrthe:
De la taierea varfului au trecut 2.5 luni. Unii pui pot fi deja inlaturati de pe tulpina pentru a se inradacina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *