ferticare

Ingrasamintele Ferticare, ideale pentru udarea prin fitil a violetelor africane

ingrasaminte ideale pentru udarea prin fitil a violetelor africaneIngrasamintele Ferticare de la Kemira sunt perfecte nu numai pentru culturile legumicole, culturile de camp, plantele de gazon, ci si pentru plantele decorative.
Violetele africane reactioneaza la acest ingrasamant printr-o inflorire luxurianta si o dezvoltare uniforma a rozetei.

Este un ingrasamant universal, cu un continut bogat de micro- si macroelemente esentiale pentru cresterea si dezvoltarea plantei.
Pentru violetele africane cele mai indicate sunt ingrasamintul Ferticare 15-30-15, are un continut ridicat de fosfor ce stimuleaza inflorirea si Ferticare 14-11-25 ce previne carenta de microelemente si stimuleaza dezvoltarea armonioasa a plantei. Aceste doua ingrasaminte pot fi utilizate cu succes pentru udarea prin fitil a violetelor africane.

Ambele ingrasaminte sunt solubile in apa. Solutia nutritiva preparata din aceste ingrasaminte are un pH de 6.5-7 si o data folosita nu mareste concentratia de saruri in sol, proprietati ce convin de minune Violetelor de Parma.
Utilizate in proportii rezonabile, plantele devin mai rezistente la boli si infectii.
Continutul de micro si macroelemente in % in cele doua ingrasaminte:

Elementele de bazaFormula chimicaContinut %

Ferticare 15-30-15

AzotN15
Superfosfat simpluP2O530
Oxid de potasiuK2O15
Oxid de magneziuMgO2.5
SulfS1.5
BorB0.01
CupruCu0.05
FierFe0.05
ManganMn0.05
MolibdenMo0.001
ZincZn0.005

Ferticare 14-11-25

AzotN14
Superfosfat simpluP2O511
Oxid de potasiuK2O25
Oxid de magneziuMgO2.2
SulfS1.8
BorB0.02
CupruCu0.1
FierFe0.1
ManganMn0.1
MolibdenMo0.002
ZincZn0.1

 

Pentru udarea prin fitil se va prepara o solutie nutritiva cu ingrasamant ingrasamant FerticareFerticare 14-11-25 cu o concentratie de 0.05 %(0.5g / 1l apa).
Daca se dizolva intr-un litru de apa 20 gr de ingrasamant obtinem o solutie nutritiva cu o concentratie de 2%. 25 ml din aceasta solutie sau 5 lingurite dizolvate intr-un litru de apa = solutie nutritiva cu o concentratie de 0.05%.

Daca dupa udarea violetelor a mai ramas solutie nutritiva, aceasta se poate pastra intr-un recipient timp indelungat, ferit de copii si de soare, iar la urmatoarea udare solutia se va agita (e posibil sa se formeze si un sediment).

Rezervoarele se vor umple cu apa dupa 7-10 zile sau pe masura ce apa scade din rezervor.
Ingrasamintele in cauza au un grad scazut de pericol (4).
Atunci cand lucram cu ele se vor respecta regulile de baza in ce priveste siguranta si igiena personala. In timpul utilizarii acestora se vor folosi manusi de cauciuc.
Amestecul de pamant utiilizat la plantarea violetelor udate prin fitil este slab in substante nutritive, din aceasta cauza este necesar sa se utilizeze substante nutritive care vor ajunge la planta prin intermediul fitilului.

Substantele nutritive ajung uniform la planta. Planta nu este stresata din cauza excesului sau deficitului de substante nutritive.
Trebuie tinuta sub observatie starea de sanatate plantei. Daca planta se dezvolta bine, nu vom schimba nimic. Daca frunzele de jos se ingalbenesc, iar planta se “ingroasa” se va mari concentratia substantei nutritive.

Daca in centrul rozetei se observa un sediment de culoare alb-roscata, concentratia se va micsora.
Multi amatori de violete lasa amestecul de pamant sa se usuce dupa epuizarea substantei nutritive din rezervor. Acest lucru este important pentru cei a caror violete africane sunt plantate in pamant universal pentru plante decorative si sunt udate obisnuit.
Ferticare 15-30-15 si Ferticare 14-11-25 sunt de provinienta finlandeza, produse de catre firma Kemira GrowHow

 

2 thoughts on “Ingrasamintele Ferticare, ideale pentru udarea prin fitil a violetelor africane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *