Jacheta alba tricotata cu fir gros


Jacheta alba tricotata cu fir gros

Jacheta alba tricotata cu fir grosMarimea: S/M (L/XL);
Materiale necesare:
18 (20) sculuri fir Schachenmayr select Alegretto (40% acril, 30% mohair, 30% poliamida, 32m);
1 scul fir Schachenmayr select Apiretto (55% poliamida, 35% lana, 10% angora, 105 m);
Andrele nr. 12.75, 15, 20 si 25,
Croșeta nr. 15;
O capsă pentru fixarea florii croșetate.
Densitatea tricotului: 3 ochiuri x 9 rânduri = 10 cm.

Modelul de bază:
Rândul 1 (partea dos a lucrării): 1 ochi de margine, 1 ochi față, *jeteu, se ia pe andrea 1 ochi ca ochi dos fără a se tricota, 1 ochi față; se repetă de la* până la ultimul ochi, 1 ochi de margine.
Rândul 2 (partea față a lucrării): 1 ochi de margine, 1 jeteu, se ia pe andrea 1 ochi ca ochi dos fără a se tricota, *2 ochiuri împreună față (se tricotează ochiul ce urmează împreună cu jeteul), 1 jeteu, se ia pe andrea 1 ochi ca ochi dos fără a se tricota, se repetă de la* până la ultimul ochi, 1 ochi de margine.
Rândul 3: 1 ochi de margine, 2 ochiuri împreună față (se tricoteaza ochiul ce urmează împreună cu jeteul), *1 jeteu, se ia pe andrea 1 ochi ca ochi dos fără a se tricota, 2 ochiuri împreună față (se tricoteaza ochiul ce urmează împreună cu jeteul), se repetă de la* până la ultimul ochi, 1 ochi de margine.
Rândul 4-10: Se tricotează rândurile 2 și 3 de 3 ori, după care rândul 2 încă o dată.
Rândul 11: 1 ochi de margine, 2 ochiuri împreună față (se tricotează ochiul ce urmează împreună cu jeteul), *1 ochi dos, 2 ochiuri împreună față (se tricoteaza ochiul ce urmează împreună cu jeteul); se repetă de la* până la ultimul ochi, 1 ochi de margine.
Rândul 12: Ochiurile se tricotează așa cum se prezintă.
Rândurile 1-10 ale modelului de bază se vor tricota cu andrele nr. 25 cu fir Alegretto (în doua fire), rândurile 11-12 cu andrele nr. 12,75 cu fir Apiretto (în doua fire).
Se repetă rândurile 1-12. În continuare se va tricota modelul conform schemei, începând cu rândul 31, unde sunt prezentate adăugările și scăderile de ochiuri. În schemă sunt prezentate doar rândurile față, în rândurile dos ochiurile se vor tricota așa cum se prezintă.
Mărimile S/M se vor tricota conform schemei. Mărimile L/XL se vor tricota conform descrierii.

Explicație tricotare:
Jacheta se va tricota ca un singur detaliu, de la mânecă la mânecă. Pe tipar, săgețile indica direcția tricotării. Jacheta se va tricota, începând cu mâneca stângă.
Pe andrele nr. 25 cu fir Alegretto (în doua fire), se montează 14 ochiuri și se tricotează modelul de bază 34 (38) rânduri = 38 (42) cm.

Se va continua cu modelul de bază, adăugând câte 1 ochi din ambele părți în următorul rând, după care se montează pe andrea câte 2 ochiuri din ambele părți o dată, câte 5 (7) ochiuri o dată = 29 (33) ochiuri = 43 (47) cm. În continuare se va tricota drept, până când se vor realiza 54 rânduri (60 cm).
Rândul următor se va tricota după cum urmează: Primele 14 (16) ochiuri se vor tricota așa cum se prezintă, se montează pe andrea, din stânga, 2 x 2 ochiuri și 2 x 1 ochi. Concomitent, după tricotarea a 6 rânduri cu modelul de bază, se va realiza răscroiala gâtului de pe partea față în felul următor: se montează pe andrea 1 ochi din dreapta, se tricoteaza drept 2 rânduri, se montează pe andrea încă 1 ochi din dreapta = 13 (15) ochiuri.
Cele 14 (16) ochiuri pentru partea spate se trec pe o andrea ajutătoare, se montează pe andreaua de lucru 2 ochiuri și se tricotează ochiurile părții dreapta față = 29 (33) ochiuri.
Se va continua cu tricotarea modelului de bază până când se vor realiza 88 (92) rânduri = 98 (102) cm de la începutul lucrării.
Se închid câte 5 (7) ochiuri la începutul următoarelor 2 rânduri, apoi câte 2 ochiuri la începutul următoarelor 2 rânduri și câte 1 ochi la începutul următoarelor 2 rânduri = 13 ochiuri.
Se va tricota drept cu modelul de bază până când se vor realiza 130 rânduri = 145 cm de la începutul lucrării. Ultimul rând va fi rândul 10 al modelului de bază, după care ochiurile se închid lejer.

Ochiurile părții spate se tricotează drept 24 rânduri, după care se va tricota partea stânga față simetric cu partea dreapta față.schema jacheta alba tricotata cu fir grostipar jacheta alba tricotata cu fir gros

Gulerul: De pe marginea răscroielii gâtului (partea dos a lucrării), pe andrele nr. 15 cu fir Alegretto (în doua fire), se montează pe andrea 35 ochiuri și se tricotează ca ochiuri față. Se tricoteaza rândurile 1-10 ale modelului de bază, după care se vor tricota doar rândurile 2 si 3. Primele 3 rânduri se vor tricota cu andrele nr.15, următoarele 4 cu andrele nr.20 și se va continua tricotarea cu andrele nr.25.
Concomitent, se va realiza rotunjirea pe margini a gulerului: se vor tricota drept 2 rânduri, se închide câte 1 ochi la începutul următoarelor 4 rânduri = 31 ochiuri.
Se tricotează drept 8 rânduri, se închid câte 2 ochiuri la începutul următoarelor 2 rânduri . Se închid cele 5 ochiuri rămase. Lungimea gulerului pe centru va fi de 27 cm.

Floarea se va croșeta cu fir Alegretto (firul în două). Se croșetează un lanț din 10 ochiuri + 1 ochi lanț.
Rândul 1: 2 piciorușe fără jeteu în fiecare ochi lanț = 20 piciorușe fără jeteu.
Rândul 2: 1 ochi lanț, 2 piciorușe fără jeteu în fiecare ochi lanț = 40 piciorușe fără jeteu.
Banda croșetată se rulează, formând o floare si se fixează la capătul îngust.

Finisarea: Se realizează cusăturile jachetei. Marginile jachetei se vor finisa cu ajutorul croșetei, cu 1 rând piciorușe fără jeteu, de la stânga spre dreapta. Se coase o capsă pe partea stânga a răscroielii gâtului, a doua capsă împreună cu floarea, pe partea dreapta a lucrării (vezi poza).


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *