Bolero cu ciucuri


Bolero cu ciucuri

Mărimea: 36/38;
Materiale necesare:
350 g fir bleu (50% bumbac, 50% viscoza; 100 m/50 g);
100 g fir bej din aceeași gamă
Andrele nr.4;
Set de andrele pentru șosete nr.4.
Croșeta nr. 3.5.

Modele utilizate:
Modelul ajur: Se va tricota conform schemei. În schemă sunt prezentate atât rândurile față cât și rândurile dos. Modelul începe și se sfârșește cu un rând dos.
Se începe rândul cu 1 ochi de margine, se tricotează ochiurile dinaintea raportului, se repetă raportul și se sfârșește cu ochiurile de după raport și 1 ochi de margine. Rândurile 1-11 se repetă o dată. Se va ține cont de culoarea firului, prezentată în schemă cu o cifră.
tipar bolero cu ciucuri
Pătratul tricotat:
Cu fir bleu se montează pe andrea 8 ochiuri și se distribuie pe 4 andrele. Ochiurile se închid în cerc. Se va tricota conform schemei nr.2. În schemă se prezintă 1-4 din raport cu toate rândurile circulare.
Raportul se repetă de 4 ori. Pe fiecare andrea vom avea un singur raport.
Rândurile 1-30 se repetă o dată. Se va tine cont de culoarea firului, prezentată în schemă cu o cifră.
Dimensiunile pătratului: 15 x 15 cm, diagonala = 21 cm.

Punct jerseu dos: În rândurile față – toate ochiurile dos, în rândurile dos – toate ochiurile față.
Densitatea tricotului: 21 ochiuri x 32 rânduri = 10 x 10 cm tricotați cu punct jerseu dos.
schema 1 bolero cu ciucuri
Explicație tricotare:
Spate: Cu fir bej, se montează pe andrea 94 ochiuri și se tricotează 3 cm = 11 rânduri, modelul din schema nr.1.
În continuare se va tricota cu punct jerseu dos, cu fir bleu.
După 18 cm = 58 rânduri de la modelul ajur, pentru răscroiala mânecilor, se închid din ambele părți 1 x 6 ochiuri, apoi în fiecare al 2-lea rând 2 x 3 ochiuri și 1 x 2 ochiuri = 66 ochiuri.
După 30 cm = 96 rânduri de la modelul ajur, pentru răscroiala gâtului se închid 36 ochiuri din centru și fiecare parte se va tricota separat. Dinspre răscroiala gâtului, în fiecare al 2-lea rând se închid 3 x 2 ochiuri și 1 x 1 ochi.
După 33 cm = 106 rânduri de la modelul ajur, se lasă pe o andrea ajutătoare cele 8 ochiuri rămase pentru linia umerilor.
schema 2 bolero cu ciucuri
Partea stânga față: Este compusă din 3 detalii. Săgețile din schemă indică direcția tricotării.
Se va tricota un pătrat conform schemei nr. 2. După ultimul rând al schemei, se vor închide ochiurile ca ochiuri față, cu fir bej.
Cu fir bleu, de la coltul A, se montează pe andrea, de pe o latura a pătratului – 31 ochiuri. Se tricotează cu punct jerseu dos. Începând cu rândul 2, se vor scădea în fiecare rând, din ambele părți, 14 x 1 ochi (după și înaintea ochiului de margine se vor tricota câte 2 ochiuri împreună față (în rândurile dos) sau 2 ochiuri împreună dos (în rândurile față).
După 4,5 cm = 15 rânduri de la locul montării ochiurilor pe andrea, cele 3 ochiuri rămase se vor tricota împreună dos. Firul de lucru se trece prin ochiul rămas și se strânge.
Partea de sus se va tricota de sus în jos.
Cele 8 ochiuri rămase pentru linia umărului stâng se trec pe andreaua de lucru. Se va tricota punct jerseu dos cu fir bleu.
După 13 cm = 42 rânduri de la linia umărului, se montează pe andrea, pentru răscroiala mânecii, 1 x 2 ochiuri, apoi în fiecare al 2-lea rând 2 x 3 ochiuri și 1 x 6 ochiuri = 22 ochiuri.
După 15 cm = 48 rânduri de la linia umărului, din dreapta (pe latura oblică a pătratului) se închid * 1 x 1 ochi, apoi în fiecare al 2-lea rând 2 x 1 ochi, 1 x 2 ochiuri, 3 x 1 ochi și 1 x 2 ochiuri. Se repetă de la * încă o dată, după care se închid 2 x 1 ochi.
După 10,5 cm = 34 rânduri, de la scăderile din dreapta, toate ochiurile vor fi închise.
Marginea oblică se va coase de latura pătratului.

Partea dreapta față, se va tricota simetric cu partea stânga.
Mâneca: Cu fir bej, se montează pe andrea 50 ochiuri și se tricotează 3 cm = 11 rânduri modelul din schema nr.1.
În continuare se va tricota cu fir bleu, cu punct jerseu dos.
În fiecare al 16-lea rând de la modelul ajur, se vor adăuga din ambele părți 7 x 1 ochi = 64 ochiuri.
După 37,5 cm = 120 rânduri de la modelul ajur, se închid din ambele părți 1 x 2 ochiuri și în fiecare al 2-lea rând 1 x 2 ochiuri, 15 x 1 ochi, 2 x 2 ochiuri și 1 x 3 ochiuri.
După 50 cm = 160 rânduri de la modelul ajur, se închid cele 12 ochiuri rămase.

Finisarea: Detaliile se umezesc și se calcă ușor. Se realizează cusăturile detaliilor.
Marginile bolero-ului se vor finisa cu fir bleu, cu ajutorul croșetei, cu 1 rând cu piciorușe fără jeteu. Când ajungem în coltul liber al pătratului se va croșeta un lanț de lungime 40 cm. Lucrarea se întoarce cu ajutorul unui ochi lanț și se croșetează 1 rând piciorușe fără jeteu. Se va continua cu finisarea marginilor. La fel se va realiza și cel de al doilea șnur.
Pe marginea de jos a pătratelor, și intre ele, se vor fixa ciucuri, la o distanță de 2 cm între fiecare.
Un ciucur se va realiza din câte 2 fire bej și 2 bleu, de lungime 24 cm. Firele se pun în două și se fixează cu ajutorul croșetei de marginea pătratului (vezi poza).


Comentarii la Bolero cu ciucuri

  • Frumoase modele. Bravo!

    Jeni Damian 6 aprilie, 2016 8:48 am

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *