Jacheta cu model suedez


Jacheta cu model suedez

Jacheta cu model suedezMarime: pentru copii cu varsta de 3-4 ani;

Materiale
200g fir de culoare gri, 100 g fir de culoare neagra, cate 50 g fir de culoare alba, albastra, verde si rosie (100% lana, 120 m/ 50 g);
Andrele nr. 4 si nr. 4.5;
Fermoar cu o lungime de 46 cm.
Densitatea lucrarii: 19.5 ochiuri x 24 randuri = 10 x 10 cm.

Modelele utilizate:
Elasticul dublu: Cu fir de culoare contrastanta se monteaza pe andrea jumatate din numarul necesar de ochiuri. Randul 1: cu firul de lucru se tricoteaza * 1 ochi fata, 1 jeteu*, se repeta *-*; Randul 2: * se tricoteaza jeteul ca ochi fata, 1 ochi dos nelucrat, firul ramane in fata ochiului*, se repeta *-*; Randul 3 si urmatoarele:* 1 ochi fata, 1 ochi dos nelucrat, firul ramane in fata ochiului *, se repeta *-*. Cand am finisat detaliul, vom renunta la firul de culoare contrastanta.
Punct semielastic: 1 ochi fata, 1 ochi dos. In randurile urmatoare tricotam ochiurile asa cum se prezinta.

Modelul suedez: Lucrăm în punct de jerseu şi tricotăm atîtea ochiuri dintr-o culoare, cîte se văd pe schemă. Firul neîntrebuinţat îl trecem pe dosul lucrului mai departe, în aşa fel ca să nu strîngă împletitura. Laschimbarea culorilor, aşezăm firele în cruce pe dosul lucrului, ca să nu se formeze un gol. Înaintăm de jos în sus şi citim de pe schemă rîndurile pe faţă de la dreapta la stînga, iar cele pe dos de la stînga spre dreapta

Descrierea lucrarii:
Spate: Se monteaza pe andrelele nr. 4 cu fir de culoare gri 91 ochiuri si se tricoteaza 4 randuri elastic dublu, dupa care se continua cu punct semielastic. Dupa 6.5 cm de la primul rand se va tricota punct jerseu cu andrelele nr. 4.5, scazand in primul rand 17 ochiuri la intervale egale.
Dupa 11 cm de la bentita se vor tricota 2 randuri cu fir de culoare alba, 1 rand cu fir de culoare verde, 1 rand cu fir de culoare albastra, 2 randuri cu fir de culoare rosie si se continua tricotarea modelului suedez prezentat in schema.
Dupa 24 cm de la bentita, pentru rascroiala manecilor, se vor incheia din ambele parti cate 4 ochiuri, dupa care se vor scadea dupa primul ochi si inaintea ultimului ochi al fiecarui al 2-lea rand 4 x 1 ochi. Dupa tricotarea modelului suedez se va tricota cu fir gri punct jerseu.
La distanta de 13.5 cm de la rascroiala manecilor, cele 58 ochiuri ramase se trec pe o andrea ajutatoare.

Partea dreapta fata: Se monteaza pe andrelele nr. 4 cu fir de culoare gri 51 ochiuri si se tricoteaza 4 randuri elastic dublu, dupa care se continua cu punct semielastic cu exceptia primelor 3 ochiuri care se vor tricota elastic dublu pana la sfarsitul lucrarii. Dupa 6.5 cm de la primul rand se va tricota punct jerseu cu andrelele nr. 4.5, scazand in primul rand 10 ochiuri la intervale egale.
Dupa 11 cm de la bentita se vor tricota 2 randuri cu fir de culoare alba, 1 rand cu fir de culoare verde, 1 rand cu fir de culoare albastra, 2 randuri cu fir de culoare rosie si se continua tricotarea modelului suedez prezentat in schema.

Dupa 24 cm de la bentita, pentru rascroiala manecii se vor incheia dinsprea partea dreapta 4 ochiuri, dupa care se vor scadea dupa primul ochi si inaintea ultimului ochi al fiecarui al 2-lea rand 4 x 1 ochi. Dupa tricotarea modelului suedez se va tricota cu fir gri punct jerseu.
La distanta de 32.5 cm de la bentita, pentru rascroiala gatului, se vor lasa deschise dinspre partea dreapta in fiecare al 2-lea rand 1 x 10 ochiuri, 3 x 2 ochiuri, 2 x 1 ochi. Dupa 5 cm de la rascroiala gatului se lasa deschise cele 15 ochiuri ramase pentru umar.

Partea stanga fata: Se tricoteaza simetric cu cea dreapta.
Maneca: Se monteaza pe andrelele nr. 4 cu fir de culoare gri 49 ochiuri si se tricoteaza 4 randuri elastic dublu, dupa care se continua cu punct semielastic. Dupa 6 cm de la primul rand se va tricota punct jerseu cu andrelele nr. 4.5, scazand in primul rand 9 ochiuri la intervale egale si alternand culorile in felul urmator: *2 randuri cu fir de culoare gri, 4 randuri cu fir de culoare verde, 4 randuri cu fir de culoare neagra, 2 randuri cu fir de culoare rosie, 2 randuri cu fir de culoare albastra, 2 randuri cu fir de culoare alba*, se repeta *-* pana la finisarea detaliului.

Se vor adauga in fiecare al 8-lea rand din ambele parti 6 x 1 ochi.
Dupa 22 cm de la bentita se vor incheia cate 4 ochiuri din ambele parti, dupa care se vor scadea dupa primul ochi si inaintea ultimului ochi al fiecarui al 2-lea rand 4 x 1 ochi.
Dupa 26 cm de la bentita cele 36 ochiuri ramase se inchid.

Finisarea: Ochiurile ramase deschise pentru umar se tricoteaza in felul urmator: tricotul se intoarce dos de pe partea dreapta fata se tricoteaza 1 rand fata luand impreuna fata 1 ochi de pe partea dreapt fata si 1 ochi de pe partea spate, dupa care se realizeaza incheierea tuturor ochiurilor de pe randul astfel format.

De pe marginea rascroielii gatului se monteaza cu fir de culoare gri pe andrelele nr. 4, 91 ochiuri (inclusiv si ochiurile ramase deschise de pe partea spate) si se tricoteaza 6.5 cm punct semielastic, 6 randuri elastic dublu, dupa care ochiurile se inchid.
Se cos celelalte detalii ale hainei si fermoarul.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *