Costumas si caciulita


Costumas si caciulita

Costumas si caciulita

Inaltimea: 80 cm;
Materiale necesare:
– 200 g fir de culoare galbena;
– cateva grame fir de culoare verde;
– andrele 2.5;
– croseta nr.1.75;
– 40 cm elastic.

Densitatea lucrarii: 24 ochiuri x 28 randuri = 10 x 10 cm.
Atentie! Toate detaliile se tricoteaza in doua fire.

Topul:
Spate: Se monteaza pe andrea 57 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri punct lenes si 10 randuri punct jerseu.
Dupa primele 12 randuri tricotate, pentru rascroiala manecilor se vor incheia din ambele parti in fiecare al 2-lea rand 1 x 6 ochiuri si 4 x 1 ochi.

Dupa 18 randuri tricotate de la inceputul scaderilor rascroielii manecilor se vor incheia 7 ochiuri din centru si din ambele parti ale acestora in fiecare al 2-lea rand 2 x 2 ochiuri si 1 x 1 ochi.
Dupa 28 randuri tricotate de la inceputul scaderilor rascroielii manecilor se vor incheia cate 10 ochiuri pentru linia umerilor.

Fata: Se monteaza pe andrea 57 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri punct lenes si 10 randuri punct jerseu.
Dupa primele 12 randuri tricotate, pentru rascroiala manecilor se vor incheia din ambele parti in fiecare al 2-lea rand 1 x 6 ochiuri si 4 x 1 ochi.

Dupa 12 randuri tricotate de la inceputul scaderilor rascroielii manecilor se vor incheia 7 ochiuri din centru si din ambele parti ale acestora in fiecare al 2-lea rand 2 x 2 ochiuri si 1 x 1 ochi.
Dupa 28 randuri tricotate de la inceputul scaderilor rascroielii manecilor se vor incheia cate 10 ochiuri pentru linia umerilor.

Fundita: se va tricota cu fir de culoare verde intr-un fir. Se monteaza pe andrea 10 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri punct lenes. In continuare cele 4 ochiuri din centru se vor tricota punct jerseu, celelalte punct lenes.
Dupa 22 randuri tricotate se vor tricota inca 2 randuri punct lenes, dupa care ochiurile se incheie.

Finisarea: Se cos detaliile topului. Pe marginea de josschema costumas si caciulita a topului se va croseta intr-un fir cu fir galben 1 rand picioruse fara jeteu si se va repeta modelul din schema de 4 ori.
Marginile rascroielii gatului si a rascroielii manecilor se vor croseta cu fir galben ( in doua fire) 1 rand picioruse fara jeteu si cu fir de culoare verde (intr-un fir) 1 rand “pasi de rac”.

La baza rascroielii gatului , pe ultimul rand punct lenes cu fir verde se va realiza cusatura “tambur” cu ajutorul crosetei . Cu fir verde se va croseta un lant din 10 ochiuri care se vor inchide in cerc. In interiorul cercului se va coase fundita si se va fix ape partea fata a topului.

Pantalonasii (jumatate din pantalon): Se monteaza pe andrea 52 ochiuri si se tricoteaza punct jerseu. Dupa 2 randuri tricotate se vor adauga din ambele parti in fiecare al 2-lea rand 5 x 1 ochi.
Se vor tricota drept inca 4 randuri, dupa care se se vor scadea din ambele parti in fiecare al 2-lea rand 4 x 1 ochi.

Dupa primele 110 randuri tricotate, se vor tricota 2 randuri punct lenes. Dupa se va tricota intr-un fir 4 randuri punct jerseu, 2 randuri punct lenes si 4 randuri punct jerseu. Ochiurile se lasa pe o andrea ajutatoare. Detaliul doi se va tricota similar.

Finisarea: Se cos detaliile pantalonilor. Ochiurilesemne conventionale costumas si caciulita deschise se indoaie spre interior 1-2 cm si se cos aplicand cusatura de tricotaj. Poalele pantalonilor se finiseaza (intr-un fir), crosetand 1 rand picioruse fara jeteu si de 2 ori modelul din schema. Pe randul 1 tricota cu punct jerseu, cu fir verde se va realiza cusatura “tambur” cu ajutorul crosetei. Se tricoteaza 2 fundite, similare cu cel de pe top si se fixeaza pe partile laterale ale pantalonasilor. Prin banda de 2 cm se trece elasticul.
cusatura tambur cu ajutorul crosetei
Palariuta: Se monteaza pe andrea 82 ochiuri si se tricoteaza punct jerseu. Dupa 24 randuri tricotate, ochiurile se impart in 4 + 2 ochiuri de margine. In continuare se va tricota punct jerseu, tricotand cate 2 ochiuri impreuna fata la inceputul si la sfarsitul fiecarui al 2-lea rand de pe fiecare andrea.

Prin cele 10 ochiuri ramase se va trece firul de lucru, firul se strange se trece pe partea dos si se realizeaza cusatura caciulii.
Bentita caciulii se va finisa, crosetand 1 rand picioruse fara jeteu si modelul prezentat in schema. Pe randul 1 tricotat punct jerseu se va realiza cu fir verde (firul in doua) cusatura “tambur” cu ajutorul crosetei. Se va tricota o fundita si se va fix ape caciulita (vezi poza).


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *