bolero tricotat fluturasi

Bolero tricotat cu fluturasi

bolero tricotat cu fluturasiVarsta: 12-18 luni;
Materiale necesare:
– 100 g fir ciclam (100% bumbac mercerizat, 50g/125m);
– Andrele nr. 2.25 si nr.3.
Densitatea lucrarii:
28 ochiuri x 36 randuri = 10 x 10 cm cu andrelele nr.3.

Descrierea lucrarii:
Partea spate: Se monteaza pe andrelele nr.3 – 64 ochiuri si se tricoteaza modelul ajur prezentat in schema nr.1 dupa primele 2 ochiuri (1 ochi margine + 1 ochi fata) si inaintea ultimelor 2 ochiuri (15 raporturi).

Dupa 17 cm tricotati (60 randuri) se va realiza rascroiala manecii. Se vor inchide din ambele parti 1 x 5 ochiuri si in fiecare al 2-lea rand se vor scadea 5 x 1 ochi = 44 ochiuri. Scaderea ochiurilor se va realiza in felul urmator: Se va tricota 1 ochi margine, 1 ochi fata, 2 ochiuri impreuna fata, modelul ajur cu exceptia ultimelor 4 ochiuri care se vor tricota: 1 ochi se ia pe andrea, 1 ochi fata, se trece ochiul de pe andrea peste cel tricotat fata, 1 ochi fata, 1 ochi de margine.

In continuare, se va tricota drept.
Dupa 10 cm (36 randuri) de la inceputul rascroielii manecii, se vor inchide 24 ochiuri din centru pentru rascroiala gatului si fiecare parte se va tricota separat.
Dupa 29 cm tricotati de la primul rand se vor inchide cele 10 ochiuri ramase pentru fiecare umar.

Partea stanga fata:
Se monteaza pe andrelele nr.3 – 22 ochiuri si se tricoteaza modelul ajur prezentat in schema. Pentru rotunjirea marginilor interioare se vor adauga in fiecare al 2-lea rand cate 1 ochi in felul urmator: 1 ochi de margine, model ajur pana la ultimele 2 ochiuri, se adauga 1 ochi fata incrucisat dintre doua ochiuri ale randului anterior, 1 ochi fata, 1 ochi margine. Se vor adauga in acest mod 10 ochiuri = 32 ochiuri, dupa care se va tricota drept.

Dupa 17 cm tricotati de la primul rand se va realiza rascroiala manecii. Se vor inchide de la inceputul randului 1 x 5 ochiuri si in fiecare al 2-lea rand se vor scadea 5 x 1 ochi = 22 ochiuri. Scaderea ochiurilor se va realiza in felul urmator: Se va tricota 1 ochi margine, 1 ochi fata, 2 ochiuri impreuna fata, toate ochiurile model ajur pana la sfarsitul randului, 1 ochi de margine.

In continuare, se va tricota drept.schema bolero tricotat cu fluturasi
Dupa 5 cm de la inc rascroielii manecii se vor inchide dinspre marginea interioara a detaliului 7 ochiuri, dupa care in fiecare al 2-lea rand se vor scadea 5 x1 ochi in felul urmator:1 ochi margine, toate ochiurile model ajur cu exceptia ultimelor 4 – 2 ochiuri impreuna fata, 1 ochi fata, 1 ochi margine.

Dupa 29 cm tricotati de la primul rand se vor inchide cele 10 ochiuri ramase pentru umar.
Partea dreapta fata se va tricota simetric cu cea stanga.

Maneca:
Se monteaza pe andrelele nr.3 – 80 ochiuri si se tricoteaza 2 randuri punct lenes, 3 randuri punct jerseu. In randul ce umrmeaza se vor tricota cate 2 ochiuri impreuna dos = 40 ochiuri.
Se tricoteaza 3 randuri punct lenes, dupa care se va dubla numarul de ochiuri in felul urmator: 1 ochi margine, * se va tricota 1 ochi fata din jumatatea din fata a ochiului, fara a lasa ochiul de pe andreaua stanga se va tricota 1 ochi fata din partea dos a ochiului, se repeta de la *, 1 ochi de margine = 78 ochiuri.

Se va tricota punct jerseu, scazand in fiecare al 2-lea rand cate 1 ochi din ambele parti in felul urmator: 1 ochi margine, 1 ochi fata, 2 ochiuri impreuna fata, punct jerseu toate ochiurile pana la ultimele 4 ochiuri care se vor tricota in felul urmator: se ia pe andrea 1 ochi, 1 ochi fata, se trece ochiul de pe andrea peste cel tricotat fata, 1 ochi fata, 1 ochi margine.

Se vor realiza in acest mod 12 scaderi, dupa care se vor inchide ochiurile ramase ale manecii. Pentru ca manecile sa fie bufante, ochiurile marginii de sus a manecii se trec pe un fir care se strange usor.

Finisarea:
Se vor realiza cusaturile laterale, a umerilor si a manecilor.
Pentru elastic, se vor numara ochiurile de jur imprejur de pe marginea boleroului. Ca acesta sa nu fie incretit, la fiecare doua ochiuri de pe margine se va monta pe andrea inca 1 ochi in plus.
Cu andrelele nr.2.25, separat se va tricota elasticul boleroului, aplicand modelul fluturas.

Modelul fluturas (nr de ochiuri= 12+13);model fluturasi

Rnd 1(rand fata) si rnd 17: Toate ochiurile dos;
Rnd 2 si rnd 16: toate ochiurile se tricoteaza fata;
Rnd 3: 3 ochiuri dos, *din urmatorul ochi se tricoteaza 3 (1 ochi fata, 1 ochi dos, 1 ochi fata), 5 ochiuri dos, din urmatorul ochi se tricoteaza 3 (1 ochi fata, 1 ochi dos, 1 ochi fata), 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 4 si rnd 14: 3 ochiuri fata, *3 ochiuri dos, 5 ochiuri fata, 3 ochiuri dos, 5 ochiuri fata, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri fata.
Rnd 5: 3 ochiuri dos, *2 ochiuri fata, 2 ochiuri impreuna fata spre dreapta, 3 ochiuri dos, 2 ochiuri impreuna fata spre stanga, 2 ochiuri fata, 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 6 si rnd 12: 3 ochiuri fata, *3 ochiuri dos, 3 ochiuri fata, 3 ochiuri dos, 5 ochiuri fata, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri fata.
Rnd 7: 3 ochiuri dos, *2 ochiuri fata, 2 ochiuri impreuna fata spre dreapta, 1 ochi dos, 2 ochiuri impreuna fata spre stanga, 2 ochiuri fata, 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 8 si rnd 10: 3 ochiuri fata, *3 ochiuri dos, 1 ochi fata, 3 ochiuri dos, 5 ochiuri fata, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri fata.
Rnd 9: 3 ochiuri dos, *se iau pe o andrea ajutatoare urmatoarele 7 ochiuri, firul de lucru se trece in jurul ochiurilor (in directia acelor de ceasornic) de 2 ori, ochiurile se lasa pe andreaua stanga, 3 ochiuri fata, 1 ochi dos, 3 ochiuri fata, 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 11: 3 ochiuri dos, *3 ochiuri fata, se adauga 1 ochi dos, 1 ochi dos, se adauga 1 ochi dos, 3 ochiuri fata, 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 13: 3 ochiuri dos, *3 ochiuri fata, se adauga 1 ochi dos, 1 ochi dos, andreaua stanga se introduce in ochiul corespunzator din randul 5 si se tricoteaza impreuna fata cu ochiul ce urmeaza de pe andreaua dreapta, 1 ochi dos, se adauga 1 ochi dos, 3 ochiuri fata, 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 15: 3 ochiuri dos, *3 ochiuri impreuna fata spre dreapta, 1 ochi dos, 1 ochi dos, (andreaua stanga se introduce in ochiul corespunzator din randul 13 si se tricoteaza impreuna fata cu ochiul ce urmeaza de pe andreaua dreapta, 1 ochi dos) x 2, 3 ochiuri impreuna fata spre stanga, 5 ochiuri dos, se repeta de la *. Randul se sfarseste cu 3 ochiuri dos.
Rnd 18: toate ochiurile se inchid.

Elasticul se va coase de marginile boleroului, aplicand cusatura tricotaj. Boleroul se va umezi usor si folosind o panza de tifon, cusaturile se va calca usor.

 

2 thoughts on “Bolero tricotat cu fluturasi

  1. Buna ziua,
    Imi place foarte mult acest bolero,am o fetita de un anisor,si mi-as dori acest bolero pt fetita mea,nu stiu sa crosetez,si daca as sti timpul nu imi permite,as vrea sa va intreb daca nu faceti dumneavoastra spre vanzare….daca da ati putea sa imi scrieti pe email sau la tel.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *