Cardigan cu margini zimțate


Cardigan cu margini zimtate

Mărimea: 38/42;
Materiale necesare:
650 g fir bej (68% alpaca, 22% naylon, 10% lână; 110 m/50 g);
Andrele nr.5 cu șnur.
Andrele ajutătoare.

Densitatea tricotului: 19,5 ochiuri x 20,5 rânduri = 10 x 10 cm;

Modelul zimțat: Număr de ochiuri = 16+7+2 ochiuri de margine. Se va tricota conform schemei. În schemă sunt prezentate și rândurile față și rândurile dos. Se începe rândul cu 1 ochi de margine, se tricotează ochiurile dinaintea raportului, se repetă raportul, se sfârșește rândul cu ochiurile de după raport, 1 ochi de margine. Rândurile 0-4 se repeta o dată, după care se repetă rândurile 1-4.

Explicație tricotare:
Cardiganul se va tricota ca un singur detaliu până la răscroiala mânecilor cu rânduri dus-întors.
Se montează pe andrea 265 ochiuri și începând cu primul rând dos se va tricota modelul prezentat în schemă. Primul rând dos nu se va mai lua în considerare.
După 50,5 cm = 104 rânduri de la primul rând, pentru răscroiala mânecilor, se închid cele 13 ochiuri din centru ale raportului nr. 5 și din raportul nr. 12 (vezi schema).
Astfel, pentru părțile față vom avea câte 70 ochiuri fiecare și 99 ochiuri pentru partea spate.
schema cardigan cu margini zimtate
În continuare se vor tricota ochiurile părții spate.
După 70 cm = 144 rânduri de la primul rând, pentru răscroiala gâtului, se închid 33 ochiuri din centru și fiecare parte se va tricota separat.
După 72 cm = 148 rânduri de la primul rând, se închid cele 33 ochiuri rămase pentru linia umerilor. La fel se procedează și cu cealaltă parte.
Se trec pe andreaua de lucru cele 70 ochiuri ale părții stânga față și se tricotează modelul conform schemei.
După 72 cm = 148 rânduri de la primul rând, se închid 33 ochiuri pentru linia umerilor și 37 ochiuri se lasă pe o andrea ajutătoare pentru guler.
Partea dreapta față se va tricota în mod similar simetric cu partea stânga față.
tipar cardigan cu margini zimtate
Mâneca: Se montează pe andrea 83 ochiuri și începând cu primul rând dos se va tricota modelul prezentat în schemă. Rândul începe cu 1 ochi de margine, se tricotează ochiurile de la săgeata B până la sfârșitul raportului, se tricotează raportul de 4 ori și se sfârșește cu ochiurile dinaintea raportului până la săgeata A, 1 ochi de margine.
La începutul și la sfârșitul rândului 1 și 3 ale schemei, în loc de 3 ochiuri împreună dos se vor tricota 2 ochiuri împreună dos și în loc de 1 ochi cu inclinație dublă spre stânga se vor tricota 2 ochiuri împreună spre stânga (se ia pe andreaua de lucru 1 ochi fără a se tricota, 1 ochi față. Ochiul tricotat se trece peste cel luat.)
După 48 cm = 98 rânduri de la primul rând, toate ochiurile se închid. În mod similar se va tricota și cea de a doua mânecă.

Finisarea: Se realizează cusaturile pe linia umerilor. Ochiurile pentru guler ale părții stânga față se trec pe andreaua de lucru și se tricotează conform schemei încă 8 cm. La fel se procedează și cu cele ale părții dreapta față. Ambele jumătăți ale gulerului se unesc pe mijloc, aplicând cusătura ‘ochi în ochi’ și se coase gulerul pe marginea răscroielii gâtului de pe partea spate.
Se realizeaza cusătura mânecilor.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *