Scrumbie sub suba


Scrumbie sub suba

Scrumbie sub suba

Scrumbia este un produs destul de apreciat in multe tari ale lumii. Sarata, mai putin sarata, marinata in tot felul de sosuri acest produs isi gaseste locul fie in rationul de zi cu zi, fie pe masa de sarbatoare. Va propun cateva retete delicioase cu scrumbie.

Ingrediente:
– 2 scrumbii;
– 2 sfecle rosii fierte;
– 2-3 cartofi fierti;
– 1-2 morcovi fierti;
– 2-3 oua fierte;
– 2 mere;
– 150 g maioneza.

scrumbie-sub-suba

Scrumbie sub Suba

Scrumbia se curata de piele, oase si se taie cubulete. Cartofii, sfecla, morcovul si marele se trec printr-o razatoare cu dintii mai mari. Pe platou se aseaza ingredientele in sloiuri: sfecla, morcov, cartof, mar, scrumbie dupa care din nou mar, cartof, morcov si sfecla. Fiecare sloi se stropeste cu maioneza. I se dasalatei forma dorita si se unge cu maioneza de jur imprejur. Se orneaza dupa gust. Ouale pot intra in componenta salatei sau pot fi folosite la ornare.

Salata cu scrumbie

Ingrediente:
– 1 scrumbie de marime medie;
– 250 g cartofi fierti;
– 1 sfecla rosie fiarta,
– 2 mere;
– 1 ceapa;
– 1 pah nuci pisate;
– 2 castraveti (proaspeti sau in otet in functie de anotimp);
– 2 oua fierte;
– 6 ling de maioneza;
– 2 ling de ulei masline.

Scrumbia se curata de oase, piele si maruntaie si se taie marunt. Cartofii, sfecla, merele, ceapa si castravetii se toaca marunt. Se amesteca cu scrumbia, la care se adauga nucile pisate, maioneza si uleiul de masline. Ouale fierte se toaca marunt. Cu ele se poate orna salata sau se introduc in salata impreuna cu celelalte ingrediente. Se pune salata pe un platou si se orneaza dupa bunul plac.

Salata lituaniana cu scrumbie

Ingrediente:
– scrumbie putin sarata;
– 10-15 prune uscate;
– 2 cepe de marime medie;
– 1 morcov;
– Ulei;
– maioneza.

Prunele uscate se oparesc, dupa care se taie julien. Scrumbia se curata de piele, oase si maruntaie si se taie cubulete. Ceapa se taie rondele, iar morcovul se trece prin razatoare. Ceapa si morcovul se calesc in putin ulei pana cand se inmoaie. Se scurge uleiul ramas si se lasa sa se raceasca. Se amesteca toate componetele si se drege cu maioneza dupa gust.

Salata daneza cu scrumbie

Ingrediente:
– 300 g scrumbie;
– 450 g fasole verde (pastai);
– 400 g cartofi;
– 150 g maioneza;
– 60 g ceapa;
– 1 ling otet 3%;
– Sare;
– Verdeata (patrunjel si marar).

Cartofii se fierb se curata de coaja si se taie felii subtiri. Pastaile se spala se taie bucati mici si se fierb in apa cu sare si otet. Ceapa se toaca marunt. Scrumbia se curata de piele, oase si se taie in bucati mici. Se amesteca toate ingredientele si se asezoneaza cu maioneza. Salata se orneza cu verdeata.

Salata norvegiana cu scrumbie.

Ingrediente:
– 1 scrumbie mare;
– 4 oua fierte;
– 1 leg ceapa verde;
– 10-15 masline negre;
– Icre rosii (cate jum de lingura per portie).

Pentru sos:
– 75-100 g piureu din cartofi;
– 50-75 g maioneza;
– Sucul de la jum de lamaie.

Scrumbia se curate de piele si oase si se taie in bucati de latime 1-1.5 cm. Maslinele se taie rondele si se stropesc cu suc de lamaie. Ceapa verde se taie in bucati de lungime 2-2.5 cm. Oual se taie rondele de grosile de 1 cm.

Se aseaza pe platou in felul urmator:

Nivelul 1 – sos, nivelul 2 – rondelele de ou, nivelul 3- scrumbia, nivelul 4- sos, nivelul 5 – rondele de masline, nivelul 6- ceapa verde, nivelul 7- icre rosii.

Salata cu scrumbie si legume

Ingrediente:
– 100-200 g fileu scrumbie;
– 3 cartofi fierti;
– 2 castraveti (proaspeti sau in otet);
– 1 morcov fiert;
– 1 ceapa;
– 1 mar;
– 2 oua fierte;
– 30 g salata verde;
– ¾ pah maioneza;
– Patrunjel si marar verde.

Cartofii, morcovul, castravetii, marul, fileu de scrumbie si oualele fierte se taie in bucati mici. Ceapa se toaca, frunzele de salata se taie fideluta. Ingredientele se amesteca cu ¼ din maioneza. Salata se aseaza pe platou in forma de movila, se toarna deasupra maioneza ramasa, si se orneaza cu bucati de ou fiert, felii de mar si frunze de salata si verdeata taiat marunt.

Cartofi umpluti cu scrumbie si legume.

Ingrediente:
– 1 fileu scrumbie;
– 4 cartofi fierti;
– 1 castravete prospat;
– 1 rosie de marime medie;
– Marar.

Pentru marinata:
– 1 lingurita miere;
– 2 ling zeama de lamaie;
– 1 ling ulei de masline.

Fileul de scrumbie se taie cubulete si se lasa la marinat timp de o ora intr-o compozitie formata dintr-o lingurita miere, 2 linguri de zeama de lamaie, 1 lingura ulei de masline.

Cartofii se taie in jumatate si cu o lingura le scoatem miezul.

Jumatatile de catof se umplu cu scrumbia marinata si cu cubulete de rosie si castravete. Mararul taiat marunt se presara peste jumatatile de cartof umplute.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *