Sarafan si caciulita


sarafan si caciulita

sarafan si caciulitaVarsta: 1 an;
Materiale necesare:
– 300 g fir de culoare rosie (100 % lana, 125 m/50 g);
– Andrele nr.4 si nr. 4.5;
– 4 nasturi rosii.

Densitatea firului: 18 ochiuri x 25 randuri = 10 x 10 cm;

Elasticul dublu: Cu fir de culoare contrastanta se monteaza pe andrea jumatate din numarul necesar de ochiuri. Randul 1: cu firul de lucru se tricoteaza * 1 ochi fata, 1 jeteu*, se repeta *-*; Randul 2: * se tricoteaza jeteul ca ochi fata, 1 ochi dos nelucrat, firul ramane in fata ochiului*, se repeta *-*; Randul 3 si urmatoarele:* 1 ochi fata, 1 ochi dos nelucrat, firul ramane in fata ochiului *, se repeta *-*. Cand am finisat detaliul se inlatura firul de culoare contrastanta.
Floarea (1 ochi): Se tricoteaza conform schemei.

Sarafanul:
Spate: Se monteaza pe andrelele nr. 4 – 70 ochiuri si se tricoteaza o bentita din 2 randuri elastic dublu si 6 randuri punct lenes. In continuare cu andrelele nr. 4.5 se tricoteaza 7 ochiuri punct lenes dos, (1 ochi floare, 14 ochiuri punct lenes dos) x 3, 1 ochi floare, 7 ochiuri punct lenes dos.
Dupa 9 cm de la bentita se va tricota punct jerseu, scazand din ambele parti dupa primele si ultimele 3 ochiuri in fiecare al 10-lea rand 5 x 1 ochi.
Dupa 23 cm de la primul rand, pentru rascroiala manecilor, se vor scadea din ambele parti dupa primele si ultimele 4 ochiuri, care se vor tricota punct lenes, in fiecare al 2-lea rand 4 x1 ochi.
Dupa 10 cm de la rascroiala manecilor se vor tricota 6 randuri punct lenes, 2 randuri elastic dublu, dupa care ochiurile se incheie.

Fata: Se tricoteaza similar cu partea spate. Dupa 26 cm tricotati cu punct jerseu, se las deschise 13 ochiuri din centru si fiecare parte se va tricota separat. Pentru rontunjirea rascroielii gatului, se las deschise in fiecare al 2-lea rand 2 x 2 ochiuri, dupa care se vor scadea dupa primul ochi 2 x1 ochi in fiecare al 2-lea rand.
Dupa 6 cm de la inceputul rascroielii gatului, se las deschise cate 9 ochiuri ramase pentru fiecare umar.

Finisarea: Se monteaza pe andrelele nr. 4 de pe marginea rascroielii gatului de pe partea dos si fata (+ ochiurile deschise pentru umar si ochiurile ce formeaza bentita rascroielii manecilor) = 66 ochiuri si se tricoteaza punct lenes, in randul 3 realizand cate 2 cheotoare pe linia fiecarui umar (2 ochiuri impreuna fata, 1 jeteu): prima situata la 2 ochiuri distanta de marginea exterioara, a doua la distanta de 5 ochiuri fata de prima. Dupa 2 cm tricotati se vor tricota 2 randuri elastic dublu, dupa care ochiurile se incheie. Se cos marginile laterale si nasturii.

Caciulita: Se monteaza pe andrelele nr. 4 – 75 ochiuri schema sarafan si caciulitasi se tricoteaza o bentita din 2 randuri elastic dublu si 6 randuri punct lenes. In continuare cu andrelele nr. 4.5 se tricoteaza 7 ochiuri punct lenes dos, (1 ochi floare, 14 ochiuri punct lenes dos) x 4, 1 ochi floare, 7 ochiuri punct lenes dos.
Dupa 9 cm de la bentita se va tricota punct jerseu. Dupa 4 randuri tricotate se vor realiza 10 scaderi in felul urmator: se tricoteaza 6 ochiuri fata, ( (2 ochiuri impreuna fata, 1 ochi fata care se va trece peste ochiul rezultat din cele 2 ochiuri), 12 ochiuri fata) x 4, 2 ochiuri impreuna fata, 1 ochi fata care se va trece peste ochiul rezultat din cele 2 ochiuri, 6 ochiuri fata.
Aceste scaderi se vor realiza de 6 ori in fiecare al 2-lea rand deasupra celei anterioare.
Dupa 10 cm de la inceputul scaderilor de ochiuri, firul de lucru se taie, lasand un capat mai lung, se trece prin ochiurile ramase, se strange si se fixeaza pe partea dos a lucrarii, dupa care se realizeaza cusatura din spate a caciulii.


Comentarii la Sarafan si caciulita

  • ma bucur ca te am gasit si ca ai modele asa de frumoase , iti doresc un an nou si multa sanatate

    ana suteu 7 ianuarie, 2012 11:56 am

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *