Salopeta in dungi


salopeta in dungi

salopeta in dungiMarimea: 56/62;
Materialele necesare:
– 200/250 g fir de culoare roz (100 % bumbac, 155 m/50g);
– cate 50 g fir de culoare roz deschis si alba (100 % bumbac, 155 m/50g);
– Andrele nr.2.5 si nr.3, andrele pentru tricotarea ciorapilor nr.3;
– 1 nasture;
– Fermoar.
– 80 cm elastic cu latimea 2 cm.

Densitatea firului: 30 ochiuri x 35 randuri = 10 x 10 cm.

Modelul in dungi:* 2 randuri cu fir alb, 2 randuri cu fir roz-deschis, 2 randuri cu fir roz, se repeta de la *.
Modelul ajur: se va tricota conform schemei. In schema este prezentat primul rand dos, celelalte randuri sunt randuri fata. In randurile dos, toate ochiurile si jeteurile se tricoteaza dos. Se va incepe cu ochiurile dinaintea raportului de la sageata. Se va repeta o data de la randul 1-9, dupa care se va repeta de la randul 2 pana la randul 9.

Cracul drept: Se monteaza pe andrelele nr.2.5 cu fir de culoare roz 72/78 ochiuri si se tricoteaza o bentita din 16 randuri punct jerseu. Dupa care, cu andrelele nr. 3, intre ochiurile de margine se va tricota 24/28 randuri modelul ajur incepand de la sageata A/B, 6 randuri modelul in dungi, 10/12 randuri punct jerseu cu fir de culoare roz si 14 randuri modelul in dungi. In fiecare al 8-lea rand din ambele parti se vor adauga 6 x 1 ochi, incluzand ochiurile adaugate in tricotarea modelelor.
Dupa 15/17 cm de la bentita, ochiurile se pun pe o andrea ajutatoare.
Cracul stang se tricoteaza similar cu cel drept.

Partea de sus a salopetei: Pe andrelele pentru tricotarea ciorapilor nr.3 se trec ochiurile cracului drept si stang al pantalonasilor = 168/180 ochiuri si se tricoteaza punct jerseu cu fir de culoare roz, lasand deschisa jumatatea din spate.
Dupa 40/44 cm de la bentita, ochiurile se vor distribui in felul urmator: primele 42/45 ochiuri pentru partea stanga a partii spate, 84/90 ochiuri pentru partea fata, 42/45 ochiuri pentru partea dreapta pentru partea dreapta spate. Ocjiurile pentru ambele parti ale partii spate se las pe o andrea ajutatoare si se va tricota doar ochiurile partii fata: 16 randuri modelul in dungi, celelalte randuri se vor tricota cu fir alb punct jerseu.
Pentru rascroiala manecilor, in primul rand se vor incheia din ambele parti 1 x 13 ochiuri.
Dupa 48.5/53.5 cm de la bentita, pentru rascroiala gatului se vor incheia 12 ochiuri din centru, ambele parti se vor tricota separat. In fiecare al 2-lea rand se vor incheia de la marginea rascroielii gatului 1×4, 1×3, 1×2, 1×1 ochi.
Dupa 54/59 cm de la bentita, ochiurile ramase pentru umar se incheie.
Se trec pe andrelele de lucru ochiurile partii dreapta spate si se vor tricota 16 randuri modelul in dungi, celelalte randuri se vor tricota cu fir alb punct jerseu. Dinspre marginea interioara se va realiza rascroiala manecii asa cum e descris in partea fata si la aceasi lungime.
La lungimea partii fata, ochiurile se incheie. Partea stanga a partii spate se va tricota simetric cu cea dreapta.

Maneca: Se monteaza pe andrelele nr.2.5 cu fir de culoare roz 60 ochiuri si se tricoteaza o bentita din 16 randuri punct jerseu. Dupa care, cu andrelele nr. 3, intre ochiurile de margine se va tricota 24 randuri modelul ajur incepand de la sageata B, 6 randuri modelul in dungi, 20/22 randuri punct jerseu cu fir de culoare roz si 16 randuri modelul in dungi. In fiecare al 4-lea rand din ambele parti se vor adauga 12/10 x 1 ochi si in fiecare al 2-lea rand 0/5 x 1 ochi, incluzand ochiurile adaugate in tricotarea modelelor.
Dupa 14/15 cm de la bentita, se vor tricota drept 4.5 cm, dupa care ochiurile se incheie.

Finisarea: Se realizeaza cusatura umerilor si a manecilor. Se cos manecile, jumatatea manecii se va plasa in dreptul cusaturii umerilor. Se cos cracii pantalonilor si 9/12 cm de jos a cusaturii centrale din spate.
Toate bentile se indoaie spre interior si se cos, lasand la capete cate o mica deschizatura. In bentitele indoite se va introduce elasticul.
De pe marginea rascroielii gatului se monteaza cu fir de culoare roz, pe andrelele pentru ciorapi nr. 3, 79 ochiuri si se tricoteaza 14 randuri punct jerseu:, 8 randuri cu andrelele nr.2.5 si 3 randuri cu andrelele nr.3, dupa care ochiurile se incheie.
Bentita se indoaie spre exterior si se coase. Se coase fermoarul. Pe una din parti unde s-a cusut fermoarul se va realiza o cheotoare, pe alta se va coase un nasture.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *