Pulover si caciula cu paiete


pulover si caciula cu paiete

pulover si caciula cu paieteVarsta: 6 ani.
Materiale necesare:
– 350 g fir de culoare roz (46 % bumbac, 54 % acril, 100 m/50 g);
– Andrele nr. 3.5 si andrele pentru ciorapi nr. 3.5;
– 112 paiete.

Densitatea firului: 19 ochiuri x 29 randuri = 10 x 10 cm;
Modelul vertical (numar impar de ochiuri): randul 1 (partea dos):1 ochi de margine, * 1 ochi fata, 1 jeteu, 1 ochi dos se ia pe andrea fara a se tricota*, se repeta *-*, randul se sfarseste cu 1 ochi fata si 1 ochi de margine.
Randul 2 (partea fata): 1 ochi de margine ,* 1 jeteu, 1 ochi dos se ia pe andrea fara a se tricota, 1 ochi fata*, se repeta *-*, randul se sfarseste cu 1 jeteu, 1 ochi dos se ia pe andrea si 1 ochi de margine.
Se repeta randurile 1 si 2. Din randul 2 ochiul luat pe andrea si jeteul se vor tricota impreuna fata.

Puloverul:
Spate: Se monteaza pe andrea 73 ochiuri si se tricoteaza 3 randuri punct semielastic (1 ochi fata, 1 ochi dos), incepand tricotarea cu primul rand pe partea dos :1 ochi de margine, 1 ochi fata, dupa care se va continua cu modelul vertical.
Dupa 8 cm de la primul rand se va tricota drept 25 cm modelul prezentat in schema: se va tricota de 5 ori raportul din 12 ochiuri, dupa care se va tricota drept 4 cm model vertical si se vor incheia ochiurile. Lungimea detaliului este de 37 cm.
Fata: Se va tricota similar cu partea spate.schema2 pulover si caciula cu paiete_senpolia

Maneca: Se monteaza pe andrea 37 ochiuri si se tricoteaza 3 randuri punct semielastic (1 ochi fata, 1 ochi dos), incepand tricotarea cu primul rand pe partea dos :1 ochi de margine, 1 ochi fata, dupa care se va continua cu modelul vertical.
Dupa 5 cm de la primul rand se va tricota modelul prezentat in schema, incepand si sfarsind randul cu 1 ochi de margine.
In fiecare al 4-lea rand se vor adauga din ambele parti 14 x 1 ochi = 65 ochiuri.
Dupa 21.5 cm de la bentita toate ochiurile se incheie. Lungima manecii este de 26.5 cm

Finisarea: Se cos cate 33 paiete pe partea spate si fataschema pulover si caciula cu paiete a puloverului si cate 16 paiete pe fiecare maneca -2 paiete in centru restul imprejur.
Se cos cate 10 cm de la marginile laterale care formeaza linia umarului. Se cos manecile, partile laterala ale hainei, lasand necusuti 8 cm de la marginea de jos a puloverului.

Caciula: Se monteaza pe andrelele pentru tricotarea ciorapilor 84 ochiuri si se tricoteaza 3 randuri punct semielastic (1 ochi fata, 1 ochi dos), incepand cu 1 ochi dos, dupa care se va continua cu modelul vertical.
Dupa 3 cm tricotati de la primul rand se vor tricota 24 randuri modelul prezentat in schema.
Dupa se va continua cu punct jerseu si cu fir de culoare contrastanta se va marca fiecare al 12-lea ochi. Ochiurile marcate se vor tricota impreuna cu ochiul anterior fata de 4 ori in fiecare al 3-lea rand circular, de 2 ori in fiecare al 2-lea rand circular si de 5 ori in fiecare rand circular.
Prin cele 7 ochiuri ramase se trece firul de lucrul care se strange si se fixeaza pe partea dos.
Lungimea detaliului este de 17 cm.
Se cos paietele ramase. Caciula se spala si se usuca inainte de a fi purtata.


Comentarii la Pulover si caciula cu paiete

 • cum se face jeteu cu andrelele?

  Daniela 18 ianuarie, 2013 4:00 pm
 • Exista 2 tipuri de jeteuri: jeteu direct și jeteu indirect. La tricotat cel mai des se utilizează jeteul direct.

  Pentru a tricota un jeteu direct, firul de lucru care este înfășurat pe degetul arătător, se trece peste andreaua dreapta realizând o mișcare a andrelei spre sine.
  Ca sa nu alunece de pe andrea, jeteul obținut se va tine cu degetul arătător a mâinii drepte atunci când se va tricota următorul ochi. In rândul ce urmează, jeteul de obicei se tricotează ca ochi dos.
  Modelele cu jeteu se numesc modele ajur, din cauza „găurilor” care se formează atunci când jeteul este tricotat ca ochi dos.

  Jeteul indirect se realizează de obicei când se dorește adăugarea de ochiuri fără însă a se forma „găuri”. Se realizează luând firul de lucru cu o mișcare a andrelei de la sine sub firul de lucru. In rândul ce urmează jeteul se va tricota dos.
  Ca rezultat va apărea un ochi încrucișat care va acoperi „gaura”.

  Jeteurile duble sau triple se tricotează în mod similar, însă firul de lucru se va trece pe andrea de doua sau trei ori.
  Tricotarea oricărui tip de jeteu presupune creșterea numărului de ochiuri. Pentru a menține constant numărul de ochiuri în schemele de tricotare a modelelor ajur tricotarea unui jeteu se compensează prin tricotarea a doua ochiuri împreună.

  Nina 25 ianuarie, 2013 3:57 pm

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *