Palariuta Gradina cu flori


palariuta gradina cu flori 1

palariuta gradina cu flori 2
Circumferinta craniana: 48-50 cm;
Materiale necesare:
– 50 g fir mov Yarn Art Begonia (169m /50g);
– Fire de culoare roz, alba, galben, verde pentru crosetarea frunzelor si a florilor.
– Croseta nr.2.1 si nr.2.5.

Descrierea lucrarii:
Drept baza pentru crosetarea palarioarei se va lua modelul prezentat in schema nr.1 cu mici modificari pe parcursul crosetarii.
Atentie! Fiecare rand incepe cu 4 ochiuri lant – 3 ochiuri pentru ridicare si 1 ochi lant pentru arc. Modelul utilizat la crosetarea palarioarei este in forma “de bife” – 2 picioruse cu jeteu despartite de 1 ochi lant din arcul randului anterior. Largirea varfului palariei pana la diametrul necesar se realizeaza prin adaugarea in fiecare rand la intervale egale a cate 6 “bife”. Adaugarile de ochiuri in randurile urmatoare se vor realiza cu o jumatate de segment inainte fata de cea anterioara.
palariuta gradina cu flori 3
Se croseteaza un lant din 4 ochiuri si se inchide in cerc.
Randul 1: 4 ochiuri lant (3 ochiuri pentru ridicare si 1 ochi lant pentru arc), 11 picioruse cu jeteu.
Randul 2: in fiecare arc din randul anterior se vor croseta cate 2 picioruse cu jeteu, despartite de 1 ochi lant = 12 “ bife”.
Randul 3: Se vor realiza adaugirile – “bifele”. In fecare rand ce urmeaza, adaugirile de acest gen vor fi in numar de cate 6. Aceste adaugiri constau in crosetarea unei “bife’ suplimentare intre arcurile din randul anterior.
Randul 4: se adauga 6 “bife’ dupa fiecare 3 bife ale randului anterior.
Randul 5: se adauga 6 “bife’ dupa fiecare 4 bife ale randului anterior.
Randul 6: se va croseta fara adaugiri. In fiecare arc al randului anterior se vor croseta cate 2 picioruse cu jeteu despartite de 1 ochi lant.
Randul 7: se adauga 6 “bife’ dupa fiecare 5 bife ale randului anterior.
Randul 8: se va croseta fara adaugiri. Varful palariei incepe sa se incovoaie putin.
Randul 9: se adauga 6 “bife’ dupa fiecare 6 bife ale randului anterior.
Dupa, nu se vor mai realiza adaugiri si se va croseta palarioara pana la adancimea necesara.
Pentru o palarioara cu diametrul de 13 cm si inaltime 17 cm se vor croseta aproximativ 26 randuri.
palariuta gradina cu flori 1
Pentru boruri se vor croseta 2 randuri picioruse fara jeteu. In randul 2 se vor realiza adauga cate 1 piciorus fara jeteu in fiecare al 5-lea piciorus din randul anterior. In randul urmator, din fiecare varf al piciorusului randului anterior se vor croseta cate 1 piciorus de relief si 1 piciorus cu jeteu ( schema nr.2). Cu croseta nr.2.1 se vor croseta 3 randuri, dupa care inca 2 randuri cu croseta nr.2.5.
Ultimul rand se va croseta “pasi de rac” cu croseta nr.2.1.
Se pot face si mai multe adaugiri cu conditia ca acestea sa nu dea borurilor o forma de valuri.
Se recomanda ca borurile palarioarei sa fie scrobite.

Trandafirul (schema nr.3):
Se croseteaza 1 lant din 69 ochiuri lant.
Randul 1: in al 5-lea ochi lant se croseteaza 1 piciorus cu jeteu. In continuare, peste 1 ochi lant se vor croseta 2 picioruse cu jeteu despartite de 1 ochi lant. Se va croseta in acest fel pana la sfarsitul randului.
Randul 2: Se croseteaza 3 ochiuri lant pentru ridicare si intoarcem lucrarea. In primul arc se vor croseta 1 piciorus cu jeteu, 3 ochiuri lant si 2 picioruse cu jeteu. In continuare, pana la sfarsitul randului se va croseta 2 picioruse cu jeteu, 3 ochiuri lant, 2 picioruse cu jeteu.
Randul 3: In fiecare arc al randului anterior se vor croseta cate 9 picioruse cu jeteu. Prima petala se va incepe cu 3 ochiuri lant. Bentita crosetata se ruleaza in forma de spirala si se fixeaza baza acesteia.

Frunzele (schema nr.4):
Se croseteaza 1 lant din 15 ochiuri lant.
Randul 1: in al 2-lea ochi lant se croseteaza 1 piciorus schema palariuta gradina cu florifara jeteu. In continuare, in fiecare ochi lant pana la sfarsitul lantului se va croseta 1 semipiciorus, 2 picioruse cu jeteu, 2 picioruse cu 2 jeteuri, 3 picioruse cu 3 jeteuri, 2 picioruse cu 2 jeteuri, 1 piciorus cu jeteu, 1 semipicorus, 1 piciorus fara jeteu. Lucrarea se intoarce si in directia opusa se croseteaza simetric – 1 piciorus fara jeteu, 1 semipicorus, 2 picioruse cu 2 jeteuri, 3 picioruse cu 3 jeteuri, 2 picioruse cu 2 jeteuri, 2 picioruse cu jeteu, 1 semipicorus, 1 piciorus fara jeteu. Cu ajutorul unui ochi de legatura unim partea crosetata cu varful frunzei.
In interiorul frunzei cu ajutorul ochiurilor de legatura crosetam nervurile frunzei.
Se croseteaza inca 1 lant din 25 ochiuri- 10 ochiuri pentru stibla si 15 ochiuri pentru frunza a doua care se va croseta similar cu prima. Se intoarce la inceputul stiblei cu ajutorul ochiurilor de legatura.
Se va tricota si a treia frunza sin 15 ochiuri lant si crenguta e gata.

Romanitele (schema nr.5):
In schema floarea are 6 petale, insa este loc si de a 7-ea.
Se croseteaza conform schemei nr.4.
Florile crosetate se fixeaza de palarioara asa cum e prezentat in poza.
Banda care separa borurile de restul lucrarii se poate confenctiona dupa bunul plac . Pot fi impletite ddin fire multicolore si cusute sau se va croseta un lant care se va coase.


Comentarii la Palariuta Gradina cu flori

  • Buna Nina. Cum se croseteaza pasi de rac?

    ana 24 martie, 2012 12:33 pm
  • foarte frumos

    lily 25 mai, 2012 11:35 am
  • este un model foarte frumos, dar puteti, va rog, ca pentru incepatori sa explicati ce inseamna ochi pentru ridicare si piciorus de relief….cu multumiri.

    ileana 23 aprilie, 2017 5:25 pm

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *