Rochita tricotata

Rochiţă tricotată

Rochita tricotataVârsta: 2 ani
Materialele necesare:
– 200 g fire bumbac de culoare alba si grosime medie, 30 g fire bumbac de culoare roşie si 30 g fire bumbac de culoare violet de grosime medie;
– 3 nasturi de culoare alba;
– Andrele nr. 4.
Bata este tricotata conform schemei nr.1. Partea din spate si din fata se tricotează prin punct jerseu (un rand fata, unul dos).
Modelul florilor este prezentat in schema nr. 2.
Densitatea împletiturii: 10 cm x 10 cm = 20 ochiuri x 25 rânduri.

Descrierea lucrării:

Partea din spate: Se montează pe andrele 98 ochiuri din fir de culoare alba şi se tricotează 12 rânduri conform schemei. 2 rânduri le tricotam cu fir de culoare violet. In primul rand de culoare violet se scad 8 ochiuri la distanta egala (rămânem cu 90 ochiuri). Dupa, tricotam 2 rânduri de culoare alba si 2 rânduri de culoare roşie.
Continuam sa trciotam cu firul de culoare alba, La fiecare al 4-lea rand din ambele parti se scad cate un ochi. Procedura se repeta de 14 ori. (90-(14*2)=62 ochiuri).

La distanta de 35 cm, pentru răscroială cheotoarei, se încheie 4 ochiuri din mijlocul împletiturii, urmând ca fiecare parte sa se tricoteze pana la capăt separat.
Pentru răscroiala mânecii din ambele părţi la fiecare al 2-lea rand se încheie de 2 ori cate 3 ochiuri şi de 2 ori cate 2 ochiuri.
La distanta de 49 cm se încheie 8 ochiuri pentru fiecare umăr si pe o andrea ajutătoare din ambele părţi se iau cate 11 ochiuri.

Partea din fata: Se montează pe andrele 98 ochiuri din fir de culoare alba si se tricotează 12 rânduri conform schemei. 2 rânduri le tricotam cu fir de culoare violet. In primul rand de culoare violet se scad 8 ochiuri la distanta egala (rămânem cu 90 ochiuri). Dupa, tricotam 2 rânduri de culoare alba şi 2 rânduri de culoare roşie. Continuam sa tricotam cu firul de culoare alba, La fiecare al 4-lea rand din ambele părţi se scad cate un ochi. Procedura se repeta de 14 ori. (90-(14*2)=62 ochiuri).
Dupa 10 rânduri tricotate de la dunga de culoare roşie se tricotează florile conform schemei nr. 2, repartizându-le pe centru.
Se continua tricotarea cu firul alb. La distanta de 35 cm de la începutul lucrării, pentru răscroiala mânecilor se încheie din ambele părţi 4 ochiuri, la fiecare al doilea rand se încheie 3 ochiuri, apoi 2 ochiuri si la sfârşit cate 1 ochi.
La distanta de 43 cm se executa răscroiala gatului în felul următor: 8 ochiuri din centru se încheie. Fiecare parte se executa separat. La al doilea rand, din partea alăturată celor 8 ochiuri centrale, se încheie 4 ochiuri, apoi de 2 ori cate 2 ochiuri, si de 2 ori cate 1 ochi.
La distanta de 49 cm de la inc împletiturii se încheie cate 8 ochiuri pentru fiecare umăr.

Finisarea: Se cos părţile care formează umeraşele rochiţei. Se montează pe andrea cu fir de culoare violet 62 ochiuri de pe marginea răscroielii gatului, se include şi ochiurile de pe andreaua ajutătoare si se tricotează doua rânduri fata după care se încheie lucrarea.
De pe marginea răscroielii mânecii se montează pe andrele 61 ochiuri de culoare roşie şi se tricotează 2 rânduri fata după care se încheie lucrarea. Se procedează la fel si pentru a doua mânecă.
De pe marginea cheotoarei se montează pe andrea 40 ochiuri, se tricotează 4 rânduri fata si se încheie lucrarea. Partea dreapta se fac 3 cheotoare pentru nasturi, prima situata la 3 cm de la marginea de jos, a treia la 1cm de la marginea de sus si a doua intre ele.
Se cos nasturii.

Nota: Florile din schema nr. 2 pot fi foarte uşor cusute. Va voi prezenta in articolul următor cum se executa diferite modele de cusături pe articolele tricotate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *